O OLEJACH SŁÓW KILKA:)

Oleje, olejki, oliwki-każda z nas je zna, w mniejszym lub większym stopniu.
Służą nam do pielęgnacji ciała i włosów. Są alternatywą, dla pełnych chemicznych składników kosmetyków drogeryjnych. Postanowiłam zebrać trochę informacji, na temat niektórych olejów, które mogą nam posłużyć jako kosmetyki naturalne…:)

OLEJ ARGANOWY:

 Nazywany jest „płynnym złotem”. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-6 i Omega-9, witaminę E i antyoksydanty. Chroni strukturę skóry przed zniszczeniami powodowanymi czynnikami zewnętrznymi, wykazuje skuteczne działanie przeciwstarzeniowe, wpływając na odpowiednie nawodnienie, elastyczność, odżywienie i odnowę komórkową oraz złagodzenie procesów zapalnych. Polecany głównie w pielęgnacji cery dojrzałej, z oznakami starzenia, przede wszystkim cery suchej i odwodnionej oraz do pielęgnacji włosów.

OLEJ Z OWOCÓW AVOCADO:

 Głęboko penetrujący i nawilżający o wysokich właściwościach antyoksydacyjnych. Zawiera witaminy A, D, E, witaminy z grupy B, lecytynę. Ponieważ głęboko wnika w skórę umożliwia efektywny transport składników odżywczych przez warstwę naskórka do skóry właściwej. Stymuluje metabolizm kolagenu, wspomaga regenerację tkanki łącznej, przyspiesza proces gojenia ran i oparzeń, absorbuje promieniowanie UV, łagodzi stany zapalne, działa przeciwbakteryjnie, opóźnia widoczne oznaki starzenia i bardzo zmiękcza skórę. Pomocny dla osób z dolegliwościami skóry.
OLEJ CEDROWY:

 Pozyskiwany z orzeszków cedrowych tłuszcz ma jasnożółty lub złocistobursztynowy kolor i przyjemny, orzechowy aromat. W skład jego frakcji kwasowej wchodzi ponad 50 proc. kwasu linolowego. Zawiera ona także około 15 proc. kwasu pinolenowego. Masaż z użyciem oleju cedrowego poprawia krążenie krwi, ujędrnia skórę.

OLEJ Z CZARNUSZKI SIEWNEJ: 
Zawiera też szereg witamin i mikroelementów, które wpływają niezwykle korzystnie na skórę, włosy i paznokcie, np. witaminę E, beta-karoten, aminokwasy. Polecany w walce ze zmarszczkami. Działa bardzo korzystnie w leczeniu poparzeń i zapobiegają poparzeniom w trakcie opalania, spożywanie go pozwala osiągnąć wyrównany, zdrowy kolor skóry, a przy tym zapewnić jej odżywienie. Leczy on łojotok, który przeważnie towarzyszy zmianom trądzikowym. Zapobiega też zatykaniu się ujść mieszków, tym samym odblokowuje pory. Zapobiega to powstawaniu trądziku i wszelkich stanów zapalnych, powoduje, że skóra jest oczyszczona i gładka.

OLEJ Z PESTEK DYNI:
Stosuje się go do każdego rodzaju skóry – znajduje zastosowanie jako środek niwelujący rozstępy różnego pochodzenia, jako środek nawilżający oraz jako dodatek do peelingów.

OLEJ Z DZIKIEJ RÓŻY:

 Stanowi bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do utrzymania zdrowej i odpowiednio nawilżonej skóry. Dzięki wysokiej zawartości witaminy A, olej charakteryzuje się intensywnymi właściwościami regenerującymi i kondycjonującymi skórę. Polecany jako kuracja przeciwzmarszczkowa w pielęgnacji cery suchej, zniszczonej, dojrzałej, naczynkowej i wrażliwej oraz jako środek gojący i redukujący blizny pourazowe, potrądzikowe i rozstępy.
OLEJ JOJOBA:

Działa regulująco na skórę tłustą i może zmniejszać przetłuszczanie skóry. Polecane jest również do skóry suchej, o uszkodzonej warstwie lipidowej naskórka oraz do pielęgnacji włosów i skóry głowy skłonnej do łupieżu i łojotoku.

OLEJ Z KOCANKI: 

 Olej ziołowy, będący połączeniem ekstraktu z kwiatu kocanki w bazie zimnotłoczonego oleju słonecznikowego, o unikalnych właściwościach regeneracyjnych, zabliźniających, gojących oraz przeciwzapalnych, redukujących wybroczyny, siniaki i krwiaki. Polecany do pielęgnacji cery naczynkowej, zaczerwienionej, delikatnej i podrażnionej, zasinionej, z wybroczynami podskórnymi, dojrzałej, zniszczonej, z trądzikiem różowatym i pospolitym, z bliznami pourazowymi i potrądzikowymi.
 
OLEJ KOKOSOWY:

 Olej, który w temp. pokojowej ma postać białego, miękkiego masła o intensywnym, smakowitym zapachu kokosowym. Polecany do pielęgnacji włosów, zapewniając odbudowę, nawilżenie i ochronę włókna włosa. Ze względu na własności emoliencyjne, odpowiedni jako nawilżacz do cery suchej i łuszczącej się. Właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antyspetyczne, czynią naturalny olej kokosowy odpowiednim również jako dodatek w pielęgnacji cery trądzikowej i łojotokowej.

OLEJ Z KROKOSZA:

  (Roślina uchodziła, obok indyga, za źródło najlepszego barwnika roślinnego – zawartej w płatkach korony kwiatów kartaminy, zwanej też hiszpańską czerwienią.) Owoce pozbawione łupin zawierają nieco ponad 50% oleju kartamusowego używanego do celów spożywczych oraz do wyrobu mydeł, pokostu i laku. W tradycji indyjskiej i bliskowschodniej olej z krokosza stosowano do usuwania owłosienia jako środek niszczący mieszki włosowe.

OLEJ LNIANY:

Ze względu na swoje dobroczynne właściwości olej lniany bywa używany w leczniczym masażu skóry, odżywiając ją i nadając jej elastyczność. Polecany dla skór suchych z objawami łuszczenia, mało elastycznych, szorstkich.

OLEJ Z MATŁOSZA (SHEA BUTTER):

Wykazuje działanie łagodzące i antybakteryjne, regeneruje, uelastycznia i natłuszcza skórę suchą, łuszczącą się, atopową, skłonną do podrażnień, zniszczoną i przesuszoną. Jest zaliczane do naturalnych filtrów przeciwsłonecznych i antyoksydantów, dzięki czemu zabezpiecza skórę przed czynnikami zewnętrznymi i opóźnia jej starzenie. Dzięki wysokiej zawartości specjalnego typu tłuszczy (steroli i trójterpenów) masło dobrze wnika w naskórek i na długo pozostaje w warstwach skóry, wzmacniając barierę lipidową, bez poczucia nadmiernej tłustości. Uniwersalne działanie, polecane do pielęgnacji skóry i włosów!

OLEJ MIGDAŁOWY:

Używany do produkcji perfum, mydeł i kremów, oraz w farmaceutyce. Nadaje się do każdego rodzaju skóry, rozprowadzony nie daje efektu ciężkości, jest dobrze wchłaniany. Polecany szczególnie do pielęgnacji skóry dziecka (jest bardzo łagodny, nie drażni, uspokaja).
 Może być używany do pielęgnacji włosów oraz masażu skóry. Regeneruje i rozpieszcza suchą skórę. Pomaga utrzymać właściwe nawilżenie skóry. Doskonale nawilża podczas masażu. Regeneruje i nabłyszcza włosy. Doskonale i dogłębnie nawilża. Pomaga powstrzymać proces starzenia. Odżywia skórę pomagając zachować ją delikatną i głądką.

OLEJ MONOI: 

 Naturalny olej, wywodzący się z rejonów wyspy Tahiti, który w temp. pokojowej ma postać kremowego, miękkiego masła o dość intensywnym zapachu charakterystycznym dla egzotycznych kwiatów Gardenii tahitańskiej, z nutą kokosową w tle. Polecany do pielęgnacji włosów i skóry suchej, delikatnej, łuszczącej się oraz jako naturalne, delikatne perfumy w kremie o długotrwałym jak na olej, kobiecym zapachu, zaliczanym do afrodyzjaków.

OLEJ Z PESTEK MORELI:

Nawilżający i bogaty w witaminy A i E. Idealny do skóry suchej, dojrzałej, wrażliwej.  Doskonały do masażu. Olej morelowy jest łatwo wchłaniany przez skórę. Ma właściwości nawilżające i wygładzające naskórek. Polecany jest do wszystkich rodzajów skóry. Stosowany na skórze dojrzałej ogranicza powstawanie zmarszczek. Może być stosowany do skóry wrażliwej, podrażnionej, z zapaleniami i suchej.



OLEJ Z OGÓRECZNIKA LEKARSKIEGO:
Ze względu na mnóstwo składników odżywczych w nim zawartych, ma bardzo szerokie użycie. Główne zastosowanie tego oleju, to: wsparcie dla skóry, walka z trądzikiem, odmładzanie, leczenie uszkodzenia i zapalenia błon śluzowych.

OLEJ Z OLIWEK:

Oliwki to prawdziwa skarbnica witamin i związków mineralnych. Zawierają witaminy z grupy B, fosfor, żelazo, witaminy C i E. Oliwa z oliwek polecana jest przy suchej, źle ukrwionej, dojrzałej, łuszczącej się, pękającej skórze, stosowana w maskach do włosów, do pielęgnacji paznokci. Oliwka ma właściwości rozgrzewające i poprawiające ukrwienie. Kosmetyki wyprodukowane na bazie oliwy z oliwek mają działanie regenerujące, wygładzające oraz nawilżające, uelastyczniają naszą skórę i poprawiają jej napięcie.
 
OLEJ Z ORZECHÓW LASKOWYCH:

Jest bardzo lekki, łatwo się wchłania i głęboko penetruje skórę. Wspomaga regenerację komórek, pobudza krążenie krwi i wzmacnia naczynia włosowate. Nadaje się do każdego typu skóry, odpowiedni dla skóry wrażliwej. Szeroko stosowany w leczeniu suchej skóry. Ze względu na właściwości antybakteryjne i ściągające jest idealnym olejem dla skóry trądzikowej i skłonnej do przetłuszczania. Olej z orzechów laskowych jest dobrym filtrem promieni UV. Jest często używany również w kremach, mleczkach do ciała i produktach do pielęgnacji włosów. Aby dłużej zachować kolor farbowanych włosów, wzmocnić włosy i zapobiec ich matowieniu można użyć oleju na włosy przed każdym myciem.

OLEJ Z ORZECHÓW MAKADAMIA:

 Olej makadamia w produktach może być praktycznie stosowany bez żadnych ograniczeń. Dobrze się wmasowuje, szybko wchłania, poprawia wygląd skóry. Działa regenerująco, odżywczo, wygładzająco. Może być także stosowany do bezpośredniego masażu ciała. Szczególnie polecany jest w przypadku  pielęgnacji skóry suchej, łuszczącej się, wrażliwej.

OLEJ Z OWOCÓW ROKITNIKA:

Pomarańczowo-czerwony olej, o wysokim stężeniu kwasu  Omega-7, odpowiadającego za gojące i przeciwbliznowe działanie oleju. Bogaty w witaminy A i E oraz polifenole, o własnościach antyoksydacyjnych, przeciwsłonecznych oraz poprawiających koloryt skóry. Polecany w pielęgnacji cery zniszczonej, przesuszonej, ze zmarszczkami, wymagającej regeneracji, podrażnionej np. opalaniem, jak również cery naczynkowej i z trądzikiem różowatym oraz w preparatach gojących drobne uszkodzenia skóry, blizny, rozstępy, stany zapalne i alergiczne skóry.
OLEJ Z PESTEK MALIN: 

 Charakteryzuje się rzadko spotykaną wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 oraz niezwykle obfitą ilością witaminy E w postaci alfa i przede wszystkim gamma tokoferolu.Olej ten pełni funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego oraz składnika o silnym działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym oraz poprawiającym barierę lipidową naskórka. Posiada wyraźny, owocowy aromat.

OLEJ Z PESTEK OPUNCJI:
Chrakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczowego kwasu linolowego (Omega-6), fitosteroli, witaminy E oraz substancji zwiększających aktywność białek HSP, których ilość spada wraz z wiekiem. Wykazuje silne działanie przeciwzmarszczkowe, zwiększające nawodnienie i odporność skóry oraz antyoksydacyjne, zapobiegające fotostarzeniu skóry. Polecany do pielęgnacji dojrzałej skóry suchej, odwodnionej, wymagajacej regeneracji oraz do delikatnych okolic oczu, wokół ust, szyi i dłoni.
OLEJ RYCYNOWY:

Otrzymuje się go z nasion rącznika pospolitego.
Olej rycynowy stosowany jako okład na twarz daje rewelacyjne efekty. Długotrwałe nawilżenie. Nawet po umyciu twarzy wodą skóra pozostaje odżywiona. Stosowany jako odżywka do włosów,sprawia, że włosy się dobrze rozczesują, stają się mocniejsze, wydają gęstsze, odżywione, pełne blasku, rycyna ma właściwości przyciemniające, widocznie zmniejsza łamanie się i rozdwajanie końcówek.

OLEJ RYŻOWY:

Otrzymywany jest przez tłoczenie otrębów ryżu siewnego. Zawiera kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas linolowy, arachidowy, witaminę E, oryzanol i tokotrienol.
Witamina E odmładza skórę i chroni przed wolnymi rodnikami, oryzanol zapobiega przedwczesnemu starzeniu oraz pobudza powstawanie nowych komórek i metabolizm skórny.

OLEJ SEZAMOWY:
Olej sezamowy ma właściwości: rozgrzewające, odtruwające, regulacyjne (reguluje pracę gruczołów łojowych, oczyszcza skórę z toksyn, poprawia krążenie).Polecany jest jako olejek do ciała, masażu, kąpieli i produktów kosmetycznych dla cery mieszanej, suchej, zanieczyszczonej, starzejącej się z oznakami złego ukrwienia (kremy, mleczka, balsamy).  Jest używany również do produktów do pielęgnacji suchych włosów i skóry głowy.

OLEJ SŁONECZNIKOWY:

Olej słonecznikowy wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry, zmiękcza naskórek i regeneruje. Wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Olej słonecznikowy w kosmetyce ma szerokie zastosowanie, dlatego jest składnikiem wielu kremów, mleczek i kosmetyków do kąpieli.

OLEJ SOJOWY:

 Olej sojowy posiada żółty kolor, neutralny zapach i smak. Zawiera kwasy tłuszczowe, w tym NNKT witaminę E i lecytynę. Zawartość witaminy E gwarantuje skórze młody i zdrowy wygląd a lecytyna wspomaga lipidową barierę ochronną. Dzięki temu skóra jest odpowiednio nawodniona i natłuszczona.Olej sojowy reguluje wydzielanie sebum i łagodzi stany zapalne. Może być używany jako olejek do kąpieli   wówczas uzyskamy piękne i jedwabiście gładkie ciało.

OLEJ TAMANU:

Olej z owoców drzewa tamanu, pochodzącego z ekologicznych upraw, o intensywnym korzenno-ziołowym zapachu i niezwykłych właściwościach pielęgnacyjno – leczniczych. Olej tamanu wykazuje działanie: gojące, przeciwzapalne, przeciwbólowe, antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybicze, antybiotyczne, przeciwreumatyczne, antyoksydacyjne oraz intensywnie regenerujące skórę i redukujące blizny.

OLEJ Z WIESIOŁKA:

Olej z wiesiołka zawiera kwasy linolenowe, kwasy omega 3, omega 6 i omega 9. Dlatego też wpływa bardzo korzystnie na odżywianie, ujędrnianie i wypełnianie zmarszczek. Oprócz tego kwasy te inicjują produkcje enzymu Delta – 6 desaturaza, który pomaga w leczeniu wszelkiego rodzaju problemów skórnych. Właśnie dlatego olej z wiesiołka jest polecany osobom z trądzikiem, egzemami, czy wypryskami skórnymi. Jest również skuteczny w nawilżaniu skóry, ponieważ sukcesywnie utrzymuje odpowiedni poziom nawodnienia całego organizmu. Przy tym usuwa toksyny i chroni przed wolnymi rodnikami. Olej z wiesiołka jest również pomocny w dbaniu o włosy oraz paznokcie. Powoduje, że włosy są lśniące, puszyste i odżywione

OLEJ Z PESTEK WINOGRON:


Stosowany jest także w zabiegach pielęgnacyjnych, przede wszystkim jako olejek do masażu. Błyskawicznie się wchłania, a wraz z nim wszystkie jego cenne właściwości, które odżywiają i ujędrniają skórę.

OLEJ Z NASION TRUSKAWEK:

Działa nawilżająco, chroni i odżywia skórę oraz pozostawia ją gładką i miłą w dotyku. Jego stosowanie zmniejsza utratę wody przez skórę – dzięki uzupełnieniu braków kwasów tłuszczowych.
Posiada właściwości ściągające pomocne przy leczeniu skóry tłustej ze skłonnością do trądziku. Jest idealny dla skóry suchej i dojrzałej.

Przyznam się , że nie miałąm przyjemności wypróbowania większości z nich, dopiero zaczęłam swoją przygodę z olejami-więc mogę wykreślić z listy m.in.  arganowy, kokosowy, monoi i oczywiście oliwę z oliwek.
Większość z wymienionych olejów, możemy stosować zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie. Należy pamiętać, żeby zapoznać się ze sposobem przechowywania, aby olej nie stracił swoich właściwości.

Oto przykładowe strony, gdzie w e-sklepie można zamówić niektóre oleje:
http://www.biochemiaurody.com/
http://www.e-naturalne.pl/

no i oczywiście tutaj: http://skarbymaroka.pl/13-olejki

Stosujecie oleje? Macie swoje ulubione?

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *